2016-01-28

44. RAJAT KIINNI!

Päivää,

Valkorosvo rikkoo pitkään kestäneen radiohiljaisuuden ja kiusaa kumpaakin lukijaansa uudella tarinalla. Radiohiljaisuuteen on ollut monia syitä. On ollut kiirettä, on ollut töitä ja lomallakin on oltu.

Sivusilmällä mediaa seuraten on tullut havaittua, että Suomi on muuttunut ohipuhujien maaksi. Jokaisella on oma pikku totuutensa, jonka ympärillä pyöritään piirileikkiä ja potkitaan erimieliset pois hiekkalaatikolta. Ei siinä mitään, kaikkihan me olemme lapsia olleet. Enemmänkin huolestuttaa yllättävän isoksi äitynyt ennakkosensuuri – tai siis toimituksellisiksi valinnoiksi noita temppuja, tietojen pimityksiä ja muuta pientä toimintaa yleensä kutsutaan.

Valkorosvo veresti parin vuoden takaisia muistoja ja vieraili pikaisella kokousmatkalla Nepalissa, Pikitukkien kotimaassa. Nepalista Valkorosvo on kertoillut enemmänkin tarinoita kokoelmassa ”Valkorosvo ja Pikitukka”, josta tämä blogikin on nimensä saanut. Kirjaa voi kysellä hyvin varustetuista kirjakaupoista ja nettikirjakaupoista.



Mutta asiaan. On kulunut melko tarkkaan kaksi vuotta siitä, kun Valkorosvo karisti Nepalin tomut jaloistaan ja muutti muualle. Kolmen päivän pikavierailulla tuli sen vuoksi huomattua aika yllättäviä juttuja. Tribhuvanin lentoasema Katmandusssa oli ulkoisesti saman näköinen kuin ennenkin. Ja saman hajuinen myös. Maahanmuuttoupseerit olivat saaneet uudet tiskit ja ainakin osaan tiloista oli ilmestynyt kokolattiamatto. Pientä parannusta siis.

Kaduilla kulkiessa Valkorosvo törmäsi paradoksiin. Maanjäristyksen jäljiltä voisi olettaa, että kaupunki muistuttaisi Berliiniä Toisen Maailmansodan loppuvaiheissa, vaan kun ei. Katmandu on nykyisin paljon siistimpi kuin kaksi vuotta sitten. Kadut voi tunnistaa kaduiksi ja talot – no, ne ovat samanlaisia kuin aiemminkin. Syy moiseen selvisi tuttujen kanssa illastaessa. Viime vuoden lokakuussa astui voimaan nippu uusia säännöksiä. Aiemmin roskienkerääjät hakivat roskat taloista, dyykkasivat ne, ja kaikki kelvoton heitettiin kadunvarteen. Tästä ”palvelusta” asuntojen omistajat maksoivat roskienkerääjälle. Lopputulos oli ilmiselvä: kadulle jääneen roskakasan pöyhivät ensin laitapuolen kulkijat, sitten koirat, lehmät ja lopuksi rotat. Jäljelle jääneen kelvottoman muovipitoisen roinan korttelin vanhin tuikkasi aamuyöllä tuleen. Sen vuoksi Katmandussa näki pari vuotta sitten varhain aamulla katujen kulmista nousevia savupatsaita. Enää näin ei onneksi ole, vaan jätteiden kerääjät saavat rahansa vasta kun kuorma on toimitettu keräyspisteeseen. Keräyspisteiden kautta jätteiden jälkikäsittely hoidetaan organisoidusti ja lopputuloksena on vähitellen puhdistuva Katmandun laakso.

Maanjäristyksen jäljet ovat pitkälti kadonneet ja Pikitukkien elämä jatkuu kuten ennenkin. Kaupungilla kulkiessa Valkorosvo näki vanhan työpaikkansa kahden vuoden takaa. Talo oli paikallaan, mutta tyhjillään. Maanjäristyksessä monet rakennukset vaurioituivat niin, että ne on laitettu käyttökieltoon. Ulkoisesti rakennukset näyttävät olevan kunnossa, mutta sisäisiin rakenteisiin on tullut murtumia ja romahdusvaara on ilmeinen. Tällaisen talon hajoamiseen riittää pienikin järistys ja niitä Nepalissa on päivittäin.

Kuten Valkorosvo aikanansa kertomuskokoelmassaan kirjoitti, kansat saavat aina sellaiset poliitikot kuin ansaitsevat. Suomessa on käynyt juuri näin, mutta nepalilaisilla on käynyt huonompi tuuri. Mikään kansa ei ansaitse niin läpeensä lahjottuja ja surkeita poliitikkoja kuin Nepalissa on viimeisinä vuosikymmeninä ollut.

Hyvänä esimerkkinä nepalilaisten poliitikkojen touhuilusta käy maan uusi perustuslaki. Tämä tarina ei ole Suomessa uutiskynnystä ylittänyt, koska ilmeisesti Susanna Penttilän Kardashianin siskoksilta kopioima tiukka mekko kerää enemmän klikkauksia eikä aiheuta poliittista kalabaliikkia tai rasismikortin heittelyä. Perustuslakia sorvattiin Nepaliin kaikenlaisten parlamenttien ja komiteoiden toimesta kaiken kaikkiaan liki parikymmentä vuotta. Nepalissa asuu monia etnisiä kansoja ja näiden kesken sorvattu kompromissi ottaa tietenkin aikansa. Tällä kertaa aika oli pitkähkö.

Nepalin perustuslaki muistuttaa jossain määrin suomalaista Sote-puuhastelua. Kummassakin tapauksessa maa halutaan jakaa alueisiin ja alueiden sisällä saavuttaa jonkin tasoinen itsehallinto. Sote on kerrottu lehdissä, mutta Nepalissa perustuslain kaikkein hankalin asia oli määritellä jokaiselle etniselle kansallisuudelle oma alueensa, eli jakaa maa hallinnollisiin alueisiin siten, että jokainen saisi omansa. Alueiden rajoista käytiin uuvuttavaa polemiikkia, mutta lopulta syntyi kompromissi, joka kelpasi kaikille. Tai lähes kaikille.

Yksi näistä etnisistä ryhmistä on hyvin intialaismielinen ja ilmeisesti Intiasta peräisin, mutta asuttaa Nepalin puolella Intian vastaista raja-aluetta. Tämä poppoo ei ollut tyytyväinen uuteen perustuslakiin, koska uuden lain myötä heimo olisi jakaantunut kahdelle alueelle. Tästä syntyi tietenkin iso meteli ja Intia käyttäytyi kuten Venäjä: ”kansalaisemme ulkomailla ovat vaarassa, rientäkäämme siis auttamaan.” Intialaiset eivät tietenkään marssineet Nepaliin tunnuksettomissa sotilasvarusteissa putinmaiseen tapaan, mutta tukivat heimoveljiensä pyrkimyksiä ja saatiin aikaan kunnon Rajat kiinni -mielenosoitus.

Nepal on riippuvainen tuontitavarasta, erityisesti polttoaineista ja kaasusta. Tämän pikku välikohtauksen seurauksena Katmandun alue joutui saartoon eikä polttoainerekkoja päästetty maahan. Koska Intian ja Nepalin raja on avoin molempien maiden asukkaille, virallisia rajanylityspisteitä alettiin kiertää metsäpolkujen kautta. Vaivihkaa Nepaliin toimitettiin bensaa 20 litran kanistereissa. Yhtä sellaista Pikitukka kanniskelee päänsä päällä ja saa hyvän tilin reissustaan. Polttoainepulan vuoksi musta pörssi kukoistaa: bensan hinta on 3 USD / litra, jos sitä on lainkaan saatavilla. Huhut leviävät äkkiä ja jos bensaa jossain on, jakelupisteelle syntyy äkkiä puolentoista kilometrin jono. Jonossa saattaa kulua 24 tuntia ja sen lopputuloksena mopoon saa bensaa ehkä 10 USD:n edestä. Taksikyytien hinnat ovat kymmenkertaistuneet parin vuoden takaisista ajoista. Kriisin alkuvaiheissa polttoainepula oli niin paha, että jopa maahan saapuvia lentokoneita ohjeistettiin tankkaamaan jossain muualla, Nepalissa kun ei kerosiinia ollut.

Kaasu on myös iso ongelma. Nepalissa ei sähköhelloja juurikaan käytetä, vaan ruoan valmistus tapahtuu joko nuotiolla tai kaasukeittimillä. Rajan sulkeutuminen aiheutti sen, että 15 kg:n kotitalouspullo kaasua maksaa nyt noin 80 USD. Normaaliaikoina samainen pullo maksaa ehkä 10 USD. Jos hinnat suhteuttaa Suomen palkkatasoon, bensan litrahinta Suomessa olisi 15 euron paikkeilla ja grilliin hommattava kaasupullo hinnoiteltaisiin 300 euron nurkille. Kaasua käytetään myös lämmittämiseen. Parhaillaan Nepalissa eletään vuoden kylmintä aikaa. Silloin Katmandun laaksossa lämpötila saattaa hetkittäin laskea jopa nollan alapuolelle. Polttoainepula näkyy myös siten, että kadunvarsipuista alimmat oksat ovat mystisesti kadonneet. Kun muutakaan ei ole, otetaan puuta sieltä mistä saadaan, pistetään nuotioksi, tehdään ruokaa ja lämmitellään.

Tavarakuljetukset Nepaliin pysäytettiin melkein saman tien kun uusi perustuslaki tuli julki. Virallisesti sitä ei tietenkään sanota, mutta vaikuttaa kovasti siltä, että Intia etsiskeli sopivaa tekosyytä puuttuakseen Nepalin sisäpolitiikkaan ja yksi Nepalin metelöivä vähemmistökansallisuus tarjosi tähän oivan tilaisuuden. Tällä hetkellä koko maa on siis yhden vähemmistökansallisuuden panttivanki. Poliittista umpisolmua on koetettu ratkoa jo pitkään, ja nyt alkaa näyttää siltä, että kompromissiratkaisu syntyisi pikapuoliin ja rekkaralli Intian rajan yli voisi taas alkaa.

Paikallisten tuttujen kanssa jutellessa Valkorosvo muisti taas, kuinka ihmisiin ja kansallisuuksiin voi suhtautua monin tavoin. Nepalissa nk. valtaeliitti ja poliittinen eliitti suhtautuvat valtaosin myönteisesti Intiaan. Syy on ilmeinen: tukeva nippu rupioita edesauttaa oikeanlaista päätöksentekoa. Ja kun on rahoissaan, niin mikäs siinä on ollessa, vaikka ympäristö ei olisikaan paras mahdollinen. Monet muut sen sijaan vihaavat Intiaa sydämensä pohjasta, eivätkä voi sietää tilannetta, että maailman väkirikkain maa harrastaa rupiapohjaista kolonialismia valvoessaan muun muassa energian saantiin liittyviä etujaan.

Jollain tapaa nepalilaisten suhtautuminen intialaisiin muistuttaa Suomessa käytävää suvakki - rasisti -keskustelua. Kummassakin tapauksessa juoksuhaudat on ehditty kaivaa syviksi ja betonoida kunnolla. Yksisilmäisyys vaivaa kumpaakin keskusteluosapuolta ja näin kauempaa katsellen silmät kiiluen käydyt puolesta ja vastaan -keskustelut näyttävät ja kuulostavat naurettavilta.

Yhteistä Nepalille ja Suomelle on myös se, että kummassakin maassa kansan asioista päättää eliitti, ja tehdyt päätökset eivät suurimmalta osaltaan vastaa kansojen tahtoa; päätöksiä tehdään/joudutaan tekemään pitäen aina mielessä se, mitä naapurimaa/EU/joku muu meistä ajattelee. Lopputuloksena tuo asioista päättävä kuohukerma etääntyy kansasta ja hukkaa kosketuksensa tavalliseen arkielämään. Poliittisen eliitin mielestä kansalainen muuttuu älykkyydeltään nautaa vastaavaksi hallintoalamaiseksi.

Merkittävä ero Nepalin ja Suomen välillä on se, että Suomessa ns. virallinen media on muuttunut vallan vahtikoirasta vallan sylikoiraksi. Nämä pikkupuudelit, joita myös mediayhtiöiksi kutsutaan, toimivat lähes kritiikittä poliittisen eliitin äänitorvena ja koettavat journalismin nimissä suodattaa kaiken sellaisen tiedon pois, joka jollain tapaa olisi kriittistä tai tarjoasi toisenlaista näkökulmaa. Nepalissa poliitikkojen tekemiset ja lahjusepäilyt ovat median leipää. Surkeat päätökset haukutaan pystyyn ja tekijöitä päätösten takana analysoidaan ja arvostellaan avoimesti. Nepalissa lehdistö toteuttaa sitä tehtävää, joka sille kuuluu.

Näin tällä kertaa. Työkiireiden vuoksi seuraava päivitys saattaa viivästyä, vaan eihän sitä koskaan tiedä.

Poliittisrasistishimalajamaismaisin terveisin,

Valkorosvo