2016-06-26

54. BREXIT

Hyvää huomenta ja aurinkoista juhannuksen jälkeistä viikkoa molemmille lukijoille,

Koska kerran kaikki muutkin puhuvat päät kommentoivat, kai Valkorosvonkin sitten täytyy. Viimeistään nyt Valkorosvo toivoo, että on käynyt selväksi se, että Suomessa (samoin kuin monessa muussakin maassa) kansaa sumutetaan erittäin asenteellisella tiedonvälityksellä. Tästä Valkorosvo on kirjoittanut useammassakin blogipäivityksessä, mutta laitetaan nyt linkki vaikka tarinaan #26 reilun vuoden takaa. Harvinaisen hyvin sattui silloinen ennustus kohdalleen.



Jos vertailee viikonlopun aikana ilmestyneitä artikkeleita, joita ei voi parhaallakaan tahdolla kutsua ”journalismiksi” – ja tämä koskee muuten aivan kaikkia suomalaisia medioita – käy varsin selväksi, että puolueetonta tiedotusta ei Suomessa enää ole. Ikävää sinänsä. Ja samalla täysin käsittämätöntä. Kuten esimerkiksi:

”Kansa äänesti väärin. Kansanäänestykset pitää ehdottomasti kieltää, koska kansa on niin tyhmää, ettei ymmärrä omaa parastaan. Brittien referendum oli vain neuvoa-antava, ei se ketään sido. Brexit-leirin viesteissä oli vakavia virheitä. Britit ampuivat itseään jalkaan.”

Edellinen kappale oli kooste niistä väittämistä, mitä lehdet ja Twitter viestivät. Twitterissä tällaista moskaa levittivät ne tahot, jotka tavalliset kansalaiset lukevat kuuluvaksi paljon syytettyyn EU-eliittiin. Markkinoilla kävi kuten ennustettiin; ensin tuli romahdus, koska tulos oli yllätys. Taka-ajatuksena ilmeisesti oli, että EU olisi niin voimakkaasti markkinoiden talutusnuorassa, ettei yllättäviä aisanyliloikkia tapahtuisi. Valkorosvo nostaa olematonta hattua briteille, etteivät antaneet EU:n turhan paljon vaikuttaa päätöksentekoonsa. Markkinatkin näyttävät jo Aasian suunnalta alkaen rauhoittumisen merkkejä, kuten odotettavissa onkin. Brexit ei ole finanssimaailman maailmanloppu eikä se asioita edes kovin paljoa muuta, vaikka ainakin suomalaisille niin uskotellaan.

Tämän aamun BBC:n lähetyksessä oli asiasta pitkä keskustelu, jollaisia toivoisi Suomessakin käytävän. Taloudellisesti ajatellen brittien osuus EU:n taloudesta on 17%:n luokkaa. Jos ja kun britit poistuvat EU:n vahvuudesta, EU:n osuus maailmanmarkkinoista pienenee vastaavasti, samoin sen oma budjetti ja varsinaiset EU:n sisämarkkinat pienenevät vastaavasti, mikäli britit suljetaan täysin pois sisämarkkinoilta.

Juuri nyt EU-eliitti tuntee suurta tarvetta rääpiä päätään ja esittää jopa uhkailuja. Tästä kielivät muun muassa yltyvä painostus, että britit jättävät eroanomuksensa heti. Taka-ajatuksena tässä on se, että briteistä halutaan välttämättä tehdä varoittava esimerkki, jotta tulevien vuosien vaaleissa EU-kriittiset ainekset muissa EU-maissa saataisiin vaimennettua. Kas kummaa, ensi vuonna on monia vaaleja, joissa EU/kriittisillä olisi tilaisuus saada äänensä kuuluviin... Miten se sodankäynnin oppi menikään? Jos on ongelmia sisäpolitiikassa, luo ulkopoliittinen kriisi; se yhdistää voimat.

Mikäli EU-eliitti lähtee tälle linjalle, riskit ovat hirmuiset. Tämä ratkaisu voi toimia vain silloin, kun tiedotusvälineet ovat täysin valtaapitävien hallinnassa. Näin ei, kiitos internetin, ole, eikä tule olemaankaan. Se puolestaan pakottaa EU-eliitin ottamaan huomioon vähän muitakin asioita kuin aikaisemmin. Aivan ensimmäinen seuraus lienee se, että sammutetuin lyhdyin jo vuosikausia ajettu liittovaltiokehitys on nyt tiensä päässä. Jos ei ole liittovaltiota, ei myöskään ole sellaista kansojen ylläpitämää ”rälssiä”, joka saisi olla kuin siat vatukossa ja tehdä mitä huvittaa. Tätä rälssiä on vuosikausia huolellisesti rakennettu, mutta nyt taisi käydä kylmät. Satojen eurojen maukkaat lounasvalkoviinit vaihtunevat hieman halvempiin versioihin ja lounaaksi käynee hieman arkisemmatkin vaihtoehdot.

Vaan se Brexit? Kunhan moraalisen närkästyksen pilvi laskeutuu, kaikki varmaan katsovat tosiasioita hieman uusin silmin. Euroopan paras ja tehokkain armeija on Iso-Britanniassa. Brittien saarivaltakunta on myös Euroopan alueen ainoa vakavasti otettava ydinasevalta. EU:n puolustuksesta ja sen heikkoudesta on nau’uttu jo pidemmän aikaa. Jos EU tarvitsee sotavoimia, ei välttämättä kannata potkia brittejä turhan paljoa päähän, sillä vaihtoehdot voivat olla sen jälkeen vähissä.

Kun britit (ja muutkin maat) liittyivät EU:hun, jäivät aiemmat sopimukset voimaan. Suomeksi: jos britit lähtevät EU:sta, se tarkoittaa, että he palaavat tilanteeseen, jossa kaupankäyntiä säädellään ETA-sopimuksen ehdoin. Suomi oli vuosikausia ETA:ssa, eikä sitä tilannetta ole kukaan katastrofiksi Suomessakaan noteerannut. Samalla tavalla toimivat Norja ja Sveitsi. Tullimuurit eivät liene kovin ihmeelliset, koska Suomessakin kalatiskiltä saa norjalaista merilohta. Mitä ilmeisimmin se on tuotettu Norjasta ja se on norjalaisten kalastajien saalista. Hinnaltaan tuo mokoma on edullisempaa kuin suomalainen vastaava.

EU-friikit ovat kovin mustamaalailleet, kuinka kauheaa on tehdä kahdenvälisiä sopimuksia ja kuinka se ei enää onnistu. Miksi ei? On se onnistunut ennenkin. Jokaisella maalla on edelleen osaavaa virkakuntaa, joka on täysin kykeneväistä tekemään sopimuksia jos sellaisia tarvitaan. Vanhat sopimukset ovat edelleen arkistossa ja niitä voi päivittää nykyelämää vastaavaksi, eli homma on paljon helpompi kuin kuvitellaan.

Valkorosvo toivoo, että Brexit pakottaa EU:n palaamaan takaisin juurilleen, eli vapaakauppa-alueeksi mahdollisesti maustettuna päivitetyllä Schengen-sopimuksella vapaan liikkumisen takaamiseksi koskien sekä jäsenmaiden kansalaisia että pääomia. Sen sijaan euro saisi mennä saman tien. Poliittisin tarkoitusperin rakennettu yhteisvaluutta ilman taloudellista pohjaa on johtanut siihen kurjuuteen, mikä Euroopassa vallitsee. Jos joku nyt välttämättä haluaa, euroa voisi käyttää tilivaluuttana, mutta muuten kansalliset valuutat saisi palauttaa takaisin ja EKP olisi se mekanismi, joka suorittaa kansallisten valuuttojen päivittäisen noteerauksen kansallisia valuuttoja vastaan. Tällä mekanismilla olisi vältetty muun muassa kaikki sisäiseen devalvaatioon viittaava touhu, mitä Suomessakin on tehty jo useampi vuosi. Valkorosvo haluaa muistuttaa, että silloin kun valuutta (euro) ei jousta ja vaihtokursseilla ei voi pelata, ainoa joustava talouden tekijä on työvoima. Tästä globalisaation vähemmän mukavasta periaatteesta taitaa olla aika monella jo kokemuksia.

Kansallisvaltiomaisin terveisin,
Valkorosvo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti