2016-03-14

49. KANSAINVÄLISYYSKASVATUSTA


Suvaitsevaisten periaatteiden mukaan kaikki ihmiset ovat samanlaisia, suhtautuvat elämään samalla tavalla ja kaikki ovat, luonnollisesti, liikkeellä vain hyvin tarkoituksin. Lukija päätelköön itse, miten paljon edellisestä lauseessa on totuutta ja mikä kuvitelmaa.

Kuvan (c) Markku Mäkelä

Valkorosvolla on kunnia työskennellä todella kansainvälisessä yrityksessä (ks. aiemmat blogipäivitykset). Senpä vuoksi Valkorosvon käsitys aiheesta poikkeaa tämän blogipäivityksen ensimmäisen lauseen väittämistä jonkin verran.

Otetaan esimerkiksi suhteellisen yksinkertainen homma: pitää mennä metsään ja tehdä motti halkoja. Miten erilaiset kansallisuudet mahtavat tähän suhtautua?

***

SUOMI

Suomalainen lähtee metsään vaikka on vielä niin pimeää, ettei eteensä näe. Sen vuoksi käykin niin, että kirves lipsahtaa sormeen. Pätkä jää hangelle, kyllähän se motti on saatava aikaiseksi ennen aamukahvia. Kun homma on valmis, ostaja saapuu paikalle ja toteaa, että eihän tämä ole motti, puuta on vain 0.98 m3.

Suomalainen vittuuntuu, menee kotiin ja suoraan saunaan. Saunan jälkeen metsämies ottaa pullon kossua suurimpaan ketutukseen ja päättää, että ”tuolle saatanan veivikaulalle en myy enää yhtään puuta. Ikinä.”

RUOTSI

Ruotsalainen nauttii aamukaffettaan ja toteaa, että ulkona on aivan liian kylmää. Vaan asuuhan kylällä ”en jävla Finne”, sehän voisi moisen homman hoitaa. Ruotsalainen muistaa, että kylälle muuttanut suomalainen on jo kuitenkin aika iäkäs eikä välttämättä selviä hommasta yksin. Niinpä hän tilaa suomalaiselle avuksi pari kylälle hiljattain kotoutunutta irakilaista.

Puoli päivää kuluu seurakunnan diskuteeratessa yksityiskohdista, jotta kaikki olisivat samaa mieltä. Motti tulee valmiiksi illan pimetessä ja irakilaiset hoidattavat paleltuneita sormiaan paikallisessa päivystävässä terveyskeskuksessa. Suomalainen istuu illalla yksin saunassa ja miettii mahtoiko se herraskainen ruotsalainen sittenkin jotenkin kusettaa häntä.

NORJA

Ei. Ei. Me puhumme nyt haloista. Mottia ei voi tehdä turskasta tai merilohesta.

SAKSA

Toimeksiannon saatuaan saksalainen häipyy heti paikalta palatakseen uudelleen seuraavana aamuna. Tällä kertaa saksalaisella on mukanaan huolellisesti tehdyt rautaiset mittakepit, joiden avulla hän merkitsee tismalleen mihin kohtaan ja minkä kokoinen syntyvä motti on. Tarkkojen mittausten jälkeen saksalainen siirtyy metsätöiden käytännön osuuteen, jos hän on maalta kotoisin. Mikäli hän on kotoisin kaupungista, saksalainen hommaa avuksi pari turkkilaista siirtotyöläistä.

Motti on kummassakin tapauksessa valmiina puoliltapäivin ja näyttää erittäin asialliselta; mitta on tehty täyteen. Ostaja latoo halot mielissään peräkärryyn ja tajuaa vasta kotona, että maksoi 1 m3:stä halkoja, mutta kärryistä löytyy vain 0.7 m3.

INTIA

Mikä motti?

KIINA

Toimeksiannon saatuaan kiinalainen häipyy paikalta ja tulee piakkoin takaisin kuusi kaveria mukanaan. Alta tunnin kiinalaiset ovat selvittäneet, että samanlaista mottia ovat tekemässä suomalainen, saksalainen ja ruotsalainen. Loppupäivän he kuluttavat vierailemalla järjestelmäkameroin varusteltuina kaikilla kolmella työmaalla. Etsimet rapsahtelevat ja muistikortit täyttyvät eri kulmista otetuista kuvista.

Seuraavana päivänä työt alkavat heti aamusta ja illansuussa metsän siimeksestä löytyy 9 mottia halkoja odottelemassa ostajaa.

USA

Punaniskan saadessa toimeksiannon hän ottaa ensin yhteyttä lakimieheensä. Pykälänikkari singahtaa salamana paikalle ja pakottaa toimeksiantajan hyväksymään sopimuksen, jossa kaikki mahdolliset ja mahdottomat immateriaalioikeudet ja materiaalioikeudet siirretään toimeksiantajalta punaniskalle. Mikäli työmaalla sattuu onnettomuuksia, niistä on vastuussa toimeksiantaja yksin.

Kun sopimukset on allekirjoitettu, punaniska tuo paikalle John Deeren ja tukun työkaluja. Valmista syntyy varttitunnissa, mutta toimeksiantaja ei ole kovin tyytyväinen: valmis puupino näyttää pieneltä, eikä ihme, sillä kuutiojalka on hieman eri asia kuin kuutiometri.

NEPAL

Nepalilaisen saatua toimeksiannon hän hommaa paikalle muutaman kaverinsa ja pari ammattiyhdistysaktiivia. Ensin pidetään työmaakokous, jonka tarkoituksena on sopia miten monta prosenttia mahdollisesta myyntivoitosta kuuluu ammattiyhdistykselle. Mikäli toimeksiantaja ei suostu jakamaan myyntivoittoa, nepalilaiset menevät lakkoon.

Ankaran tinkimisen jälkeen päästään sopuun myyntivoiton jaosta ja hommat voivat alkaa. Sattuu vain käymään niin, että yhdellä nepalilaisella on perheongelmia, toisen lapsi on menossa naimisiin ja kolmas tuntee itsensä muuten vaan sairaaksi. Lisäksi huomenna on kansallinen juhlapyhä. Porukka katoaa työmaalta saman tien.

Kolmen päivän päästä iskuryhmä ilmestyy mestoille uudelleen ja metsää kaatuu. Syntyvä motti täyttää mitat reilusti, mutta toimeksiantaja on hieman hämmentynyt, kun kaikki puiden välit on täytetty risuilla ja havuilla.

FILIPPIINIT & MALESIA

Toimeksiannon saatuaan nämä herrat katoavat hetkeksi ja tulevat kohta takaisin muutaman kaverin kanssa. Toimeksiantaja katselee tyytyväisenä kuinka metsää kaatuu.

Ilta pimenee ja toimeksiantaja ihmettelee mitä tapahtuu, kun nuotiotuli loimottaa puiden välistä. Hän menee katsomaan ja näkee koko köörin istumassa nuotion ympärillä ja laulamassa iloisia lauluja. 12 täyteen mittaan tehtyä mottia nököttää muutaman pystyyn jätetyn puun varjossa.

Porukan nokkamies nappaa toimeksiantajan mukaan rinkiin ja tarjoaa syötävää juhlan kunniaksi. Toimeksiantajan maistellessa chilipitoista evästä porukan nokkamies kysyy: ”tullaanko huomenna tekemään samanlainen urakka?”

JAPANI

Toimeksiantaja vaihtelee kohteliaisuuksia japanilaisen kanssa ja tulee samalla juoneeksi litran teetä. Kusettaa.

Japanilainen hankkii avukseen muutaman kaverin ja painuu metsään tekemään homman pois. Kolmen tunnin kuluttua japanilaiskööri tulee pois pusikosta ja toimeksiantaja menee uteliaana tutkimaan mitä herrat ovat saaneet aikaseksi.

Toimeksiantaja näkee läjän säntillisiä halkomotteja. Mutta minkä ihmeen takia jokainen puu on kiillotettu? Ja miksi kaikkien pystyyn jätettyjen puiden oksat on typistetty?

***

Halkaisukirvesmäisin terveisin,

Valkorosvo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti