2015-02-15

4. KULTAINEN PAGODA



Nepalin jälkeen Valkorosvo suuntasi matkansa toiseen, varsin eksoottiseen maahan, joka brittien siirtomaavallan aikaan tunnettiin nimellä Burma. Nykyisin maan nimi on virallisesti Myanmar. Kyseinen maa sijaitsee Bangladeshin ja Thaimaan välimaastossa, niillä nurkilla missä sarjakuvasankari Mustanaamio piti majaansa, eli Bengalinlahden rannalla.

Myanmarista ei paljoa tiedetä, sillä maa on ollut periaatteessa suljettu ulkomaalaisilta vuoden 2010 paikkeille. Myanmar oli aikoinaan eteläisen Aasian rikkaimpia valtioita ja luonnonvarat ovat edelleen melkoiset. Maa pursuilee jalokiviä, myös kaasun ja öljyn tuotantoa on. Myanmar on nykyisin myös yksi maailman suurimmista riisin tuottajista.

Kun maa oli ulkomaailmalta suljettu, sitä luotsasi kovin ottein sotilasjuntta. Kansalaisoikeudet olivat lähinnä vitsi, vapaa tiedonvälitys vielä suurempi vitsi ja infrastruktuurin parantaminen tarkoitti sotilashenkilöiden palatsien rakentelua ja peruskorjausta. Erään ennen sotilasjunttaa toimineen kenraalin tytär, Aung San Suu Kyi, on varmaankin maailman tunnetuin myanmarilainen. Tämä poliittisesti toisinajattelijaksi leimattu nainen on viettänyt vuosia elämästään kotiarestissa. Ilmeisesti isänsä suuri maine sotilaana esti naiselle tapahtumasta vakavia onnettomuuksia. Nykyisin Aung San Suu Kyi on erittäin arvostettu parlamentin jäsen ja hänen kotitalonsa on yksi Yangonin paikallisista nähtävyyksistä.

Demokratian airueiden saapuessa Myanmariin sotilasjuntta luopui vallasta ja demokratiaa kun oltiin pystyttämässä, ennen junttaan kuuluneet henkilöt siirtyivät puolueiden leipiin ja ovat vallassa edelleen. Nimellinen demokratia avasi Myanmarin maailmalle joko vahingossa tai pakottaen. Ulkomaiset investoijat olivat yhtäkkiä hyvin toivottuja vieraita. Ja niitä riitti, sillä ulkomaailmalle ovensa avannut Myanmar oli yksi viimeisistä neitseellisistä markkina-alueista.

Tavallisen ulkomaalaisen kannalta Myanmar kaikkine hyvine ja huonoine puolineen koostuu muutamasta alueesta. Nämä ovat kaupungeista Yangon, Mandalay, Nay Pyi Taw (pääkaupunki) sekä Inle Laken turistialue ja muutamat seudut länsirannikolla. Muu maa jakautuu sillä tavalla kahtia, että valtaosaan vierailuista tarvitaan viranomaiselta hankittu lupa ja joillekin alueille lupaa ei lainkaan myönnetä. Jos ammatikseen erehtyy ilmoittamaan journalisti tai muuta vastaavaa, lupaa ei heru missään tapauksessa, mutta taksikyyti Yangonin kansainväliselle lentokentälle järjestyy helposti ja nopeasti. Ystävälliset, mutta jämerät saattajat varmistavat, että journalisti ei eksy kentällä, vaan pääsee varmasti koneeseen.

Myanmariin saapuminen on hiukan hankalaa, koska jonkinlainen viisumi tarvitaan joka tapauksessa. Turistit voivat täytellä anomuksen lentokentän saapumisaulassa ennen passintarkastusta ja noin kuukauden viisumi tähän tarkoitukseen on läpihuutojuttu, kunhan taskusta löytyy sileä 50 USD:n seteli. Ryppyistä ei kannata tarjota, se ei kelpaa ja viisumi jää saamatta. Myanmariin voi saapua maitse, vesitse tai lentäen, mutta viisumeita ei joitakin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta ole tarjolla kuin lentokentällä. Eli jos maitse tai vesitse haluaa maahan saapua, pitää viisumi olla hankittuna etukäteen.

Työntekoa varten tarvitaan hieman toisenlainen paperi ja se on saatavissa ainoastaan ulkomailta. Lähin paikka hakea niin sanottua businesviisumia on Bangkok. Tähän viisumiin tarvitaan hyvin nöyrään sävyyn kirjoitettu kutsukirje, jossa kerrotaan kuinka viisumin hakija on niin tärkeä että vallan ja mistään ei tule mitään ellei tätä kaveria saada töihin. Lisäksi pitää olla erillinen todistus siitä, että työtä tarjoava yritys on Myanmarin viranomaisten hyväksymä ja toimii laillisesti maassa. Näiden paperien kanssa viisumin saaminen on noin päivän mittainen harjoitus. Päivän voi kuluttaa ihan itse notkumalla Myanmarin lähetystön nurkalla, mutta huomattavasti mukavampi tapa on käyttää agenttia, joka tarkistaa paperit ja hoitaa passiasiat kerralla kuntoon: hakija vie lappuset agentille aamupäivällä ja kello neljän jälkeen passin saa takaisin kaikkine tarvittavine leimoineen. Puolen vuoden reissaamisen ja useamman vierailun salliva businesviisumi maksaa noin 250 euroa.

Saastaisen Katmandun jälkeen Myanmar on paratiisi; joka puolella on vihreää ja yhteiskunta toimii edes jotenkin järjestäytyneesti. Valkorosvon majapaikka on Yangonissa. Tässä kaupungissa moottoripyörät ovat kiellettyjä, joten liikenne vaikuttaa Katmanduun verrattuna paljon rauhallisemmalta.

Kulttuuriltaan ja ruokakulttuuriltaan Myanmar on sekoitus Thaimaata, Intiaa ja Kiinaa. Eteläisin suurkaupunki Yangon (5 miljoonaa asukasta) muistuttaa jossain määrin Bangkokia 20 vuotta sitten ja thaimaalaisuus on edustettuna erityisesti ruokakulttuurissa. Mandalay, kiinalaiseksikin kaupungiksi sanottu, on ominut vaikutteita Kiinasta. Kiinan läheisyys vaikuttaa vahvasti entisessä pääkaupungissa.

Jokaisessa paratiisissa on käärmeensä. Niin Myanmarissakin. Myanmarissa kuolee eniten ihmisiä käärmeenpuremiin koko maailmassa. Kaikki perinteiset myrkkykäärmeet kuuluvat repertuaariin, joskin kobra ja mamba taitavat olla kaikkein vihatuimmat. Eteläinen Myanmar on enimmäkseen kosteikkoa, esimerkiksi Yangon sijaitsee jokisuistossa ja kaupunkia ympäröivät maa-alueet, joita suomalaisittain voinee sanoa suon ja viidakon yhdistelmäksi. Missä on kuivempaa, sinne on perustettu riisipelto ja riisipeltoon on kastelujärjestelmän kautta ohjattu 10 sentin vesikerros. Käärmeet pitävät kosteasta ja lämpimästä, siksi puremat ovat yleisiä riisinviljelyalueilla, missä maanviljelijät tarpovat vetisissä riisipelloissa.

Maaseudulla monet kylät ovat järjestäneet yhteisiä käärmeidentappamistalkoita. Suomalaiset eläinsuojelijat eivät tästä pidä, mutta käytäntö sanelee ehdot. Myanmar, varsinkin sen maaseutu, on hyvin köyhää ja terveydenhuoltoa ei joka paikassa ole. Myrkyllisten käärmeiden puremiin on olemassa vasta-aineet, mutta niiden pitää olla täsmälleen oikeita, muuten ne eivät auta. Siksi käärme on nähtävä ja tunnistettava ennen vasta-aineen antamista. Vasta-aineita on saatavilla terveydenhoitopisteissä, mutta niistä ei ole paljoa apua, jos matka kestää vaikkapa tunnin. Vasta-ainetta on saatava muutaman minuutin sisään, jos haluaa pysyä hengissä.

Muitakin käärmeitä paratiisissa on. Nepal on yksi maailman korruptoituneimmista maista, muttei Myanmar siitä ollenkaan jälkeen jää. Asia kuin asia on hoidettavissa dollarilahjuksilla, sillä maassa on käytössä käytännössä kaksoisvaluutta; suhteellisen vakaa USA:n dollari ja epävakaa paikallinen vessapaperi nimeltään Kyat. Kansanravintoloissa hinnat ilmoitetaan aina paikallisessa valuutassa ja vähänkään paremmissa paikoissa joko pelkästään dollareina, tai tarjoilija tekee vaihtokurssin selväksi menuja pöytään raijatessa. Valkorosvo kertoo raha-asioista myöhemmin lisää.

Tätä kirjoittaessa Valkorosvon toinen pidempi reissu Myanmariin on aluillaan ja kuinka sattuikaan, Suomen tarhapöllöä ilmiasultaan muistuttava ministeri Tuomioja on lähdössä samaan aikaan maahan vierailulle. Pitäisi kuulemma yhteiskuntasuhteita solmia, ainakin lehdet antavat näin ymmärtää. Hiukkkasen huvittaa; mitä helkkaria maailman mukamas vähiten korruptoituneen maan ministeri tekee yhdessä maailman eniten korruptoituneista maista? Kun poliitikot ovat kyseessä, lienee lupa ajatella, että lopputuloksena syntyy ”vain” keskimääräisesti korruptoituneita suhteita... 

Omiin Aasian-kokemuksiin perustuen Valkorosvo toivoo kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että ministeri Tuomioja ei ala sormi pystyssä selittelemään ja leikkimään besserwisseriä. Myanmarilaiset ovat ylpeää kansaa, eikä sinne sekaan kaivata itseään muita parempina pitäviä valkorosvoyksilöitä, vaikka kuinka ministereitä olisivatkin.


[Shwedagon Pagoda iltavalaistuksessa /Yangon. Kuvan lähde: placestogo.blog.com]

 Nyt on viimeisteltävä pakkaaminen, sillä kultaisen pagodan maa kutsuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti