2015-02-22

8. HALUATKO MILJONÄÄRIKSI?



Kun Valkorosvo tuli ensimmäisen kerran Myanmariin, silmillä oli oma totuttelemisensa ympäristöön. Ensinnäkin, kaikki näyttivät kulkevan hameissa. Kyllä, Myanmarissa on aivan normaalia, että miehet kietaisevat lanteilleen pöytäliinaa muistuttavan vaatekappaleen ja kulkevat ihan tyytyväisinä kaduilla siinä missä muutkin. Ensi alkuun tämä oudoksutti, mutta käytännössä on paljon hyviä puolia. Myanmarissa on niin kuuma, että perinteinen länsimainen vaatetus päiväsaikaan käytettynä on melkoisen nihkeä kokemus.

Toisekseen Valkorosvon huomio kiinnittyi siihen, että lähes jokainen kuljetti mukanaan pikku pussukkaa, joka kooltaan vastaa länsimaisen discohilenaisen bilekäsilaukkua. Monella turistilla on samanlainen ranteessa roikkuva pikkuväsky, missä kulkevat niin rahat, passit kuin muut matkalla tarvittavat dokumentit. Myanmarissa naiset kuljettavat tuota väskyä kuin käsilaukkua ja miehet tunkevat sen persauksen ja hameen väliin selkäpuolelle. Mikä tämä pussukka oikein on? Se on paikallinen lompakko.

Aiemmin Valkorosvo mainitsi että paikallinen vessapaperi on nimeltään Kyat. Katukurssissa 1000 Kyatia on sama kuin 1 USD. Myanmarissa hinnoissa on yleensä rutkasti nollia ja Kyateja tarvitaan melkoinen määrä. Sotilasjuntta-aikojen pakotteista on jäänyt muistoksi se, että Myanmarin pankkien on hankala asioida muunmaalaisten pankkien kanssa. Poikkeuksen muodostavat luottokortit Visa ja MasterCard. Luottokorteilla automaateista saa sujuvasti rahaa, mutta tilisiirrot Myanmariin ja sieltä ulos ovat oma lukunsa. Myanmarin tulli tykkää myös vahtia rahan kulkua. Ulkomaalaisen on syytä varautua hankaluuksiin, jos unohtaa kertoa tullille, että lompsassa on enemmän kuin 10000 USD matkakassana. Virallisesti myanmarilaisilla ei oikein saisi olla ulkomaanvaluuttaa ollenkaan. Niinpä tulli edellyttää, että jokainen ulkomailta kotiin palaava myanmarilainen kiltisti kertoo, että kuinka paljon ja minkälaista rahaa matkassa mahtaa olla.

Käytännön elämässä Kyatit tuovat pieniä haasteita niin Valkorosvoille kuin Pikitukillekin. Jospa aloitettaisiin rahan nostamisesta. Automaatit toimivat ihan samalla logiikalla kuin muuallakin; ei muuta kuin luottotiliä valitsemaan ja kertomaan paljonko ränkylöitä tarvitsee. Ainoa järkevä nostomäärä on 300000 Kyatia. Teki millaisen noston tahansa, provisio siitä on aina 5000 Kyatia. Kerralla enemmän on paras. Kyat-seteleitä on kokoina 10000, 5000, 1000, 500, 200, 100 ja 50 Kyatia. Kolikoita ei ole lainkaan. Yleensä automaatit tarjoavat rahat vain 5000 Kyatin seteleinä ja pinkka on melkoinen.





 
Kuten näkyy, pinkka on paksumpi kuin sytkäri. Läjän voi tunkea länsimaiseen lompakkoon, mutta se on melkoisen epämukava kanniskeltava ja ainakaan perstaskuun tuota tiinettä syöttösikaa muistuttavaa keinonahkasäkkiä on turha tunkea. Toisaalta, ei sitä kovin usein kanniskele taskussaan 300000 ränkylää. Siinähän tuntee itsensä melkein miljonääriksi.

Vaan mitä Kyateilla saa? Saahan niillä vaikka ja mitä. Ja kun niitä pistää tarpeeksi jonoon, saa vielä enemmän. Olut maksaa paremmissa baareissa 5000 Kyatia per 0.67 litran pullo. Kaikenlaisia vihanneksia saa 100 – 1000 Kyatia per kilo riippuen paikasta ja tavaran laadusta. Liha maksaa enemmän, samoin kahvi ja muut länsimaisten mielimät tarvikkeet. Juusto on turkasen kallista, jos sitä kaupasta löytyy. Tupakka-askista voi maksaa joko paljon tai vähän. Halvimmat paikalliset ovat 400 Kyatia per aski. Jos välttämättä haluaa polttaa eurooppalaistyylisiä maailmanmerkkejä (Marlboro etc.), hinta on helposti 4000 Kyatia per aski. Kansan katuravintolassa syö kupunsa täyteen muutamalla satasella, mutta kokemus vaatii rautaista itsehillintää ja vatsaa, sillä ruoka valmistetaan pöydän vieressä ja ainakin suomalainen terveystarkastaja heittäisi parikin volttia touhua katsellessaan.

Normaaleissa ravintoloissa ateriat maksavat kuitenkin melko vähän:



  
Kuvassa on tarjolla thaimaalainen iltamenu APK Kitchen –ravintolassa Yangonissa. Tarjolla tällä kertaa kahdelle on vesikrassi-herkkusieni-chili salaattia osterikastikkeessa (Morning Glory with Chili oikealla), maalaistyylinen mustekalasalaatti (Country-style Squid Salad keskellä) sekä perinteinen kana-annos red curry –kastikkeella vasemmalla. Kyytipojakseen annokset saavat pari thaimaalaista erinomaista Chang –olutta. Niin, Suomessa tämä maksaisi aika paljon, totta tosiaan. Ja onhan tämä paikallisittain hintavaa; tuollaiset 7500 Kyatia per lurjus. Annosten tulisuus on kohdallaan eikä maku häpeä yhtään Thaimaassa tarjoiltuihin annoksiin verrattuna. Jonkin verran meni aikaa, että Valkorosvo ja kaverit saivat kokin vakuutettua, että ”tee ihan normaalia sapuskaa eikä mitään länkkäriversiota”. Nykyään sitä ei tarvitse mainita, sen kun menee syömään ja odottelee nautinnollisten makuelämysten saapumista pöytään.

Myanmarissa luottokortti käy joissakin paikoissa, esimerkiksi suurimmissa hotelleissa, mutta yleensä kaikki rahalliset transaktiot hoidetaan käteisellä. Tästä seuraa melko erikoisia tilanteita. Valkorosvo koki näitä ensimmäisellä puolen vuoden reissullaan, kun tuli kyse majoituksesta. Tuon matkan aikana Valkorosvo asui eräässä valtio-omisteisessa huoneistohotellissa. Nimi jääköön mainitsematta, ettei mainosteta. Tämän firman edusmiehet kyselivät että kuinkas Valkorosvo aikoo majoituksensa maksaa. Aasiassa pätee kaikkinaisissa raha-asioissa periaate ”trust but control”, niin tässäkin. Suurehkoissa käteismaksuissa on aina mahdollisuus että joku vetää välistä. Niinpä Valkorosvo kertoi maksavansa vuokrat sähköisesti hotellin tilille sopimuksen mukaisesti. Hetken äkinän jälkeen tämä kelpasi, mutta Valkorosvo sai tukun ohjeita maksun suorittamiseen. Hotellin tili oli perin omituisella nimellä singaporelaisessa pankissa. Rahansiirrossa ei saanut mainita sanoja ”vuokra”, ”Myanmar” tai huoneen numeroa tai muuta tunnistetta. Oli kuinka oli, raha siirtyi niin kuin piti. Hotelli vain taisi olla boikotissa olevien sotilasjuntan jäsenien omistuksessa, kun rahansiirto piti naamioida joksikin muuksi.

Jos Myanmarissa peruseläminen on halpaa, niin muut asiat maksavat sitten sitäkin enemmän. Kun maa avautui ulkomaalaisille 2010, moni entisen sosialistisen sostilasjunttamaan kotitarvekapitalisti näki tilaisuutensa tulleen. Ulkomaalaiset tarvitsivat asuntoja ja toimistotiloja töitään varten. Kuinka ollakaan, vuokrataso pomppasi oikein kunnolla kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Vielä vuosi sitten vuokramarkkinoilla pyydettiin 2 makuuhuoneen, olohuoneen ja keittiön kämpästä rähjäisessä kerrostalossa 4000 USD kuussa. Ja vuoden vuokra etukäteen, kiitos. Tiedossa on, että erilaiset avustusjärjestöt ja muut tahot maksavat toimitiloistaan kymmenien tuhansien dollareiden kuukausivuokria. Julkislähteistä tutkien voi havaita, että Yangonin vuokrataso on korkeampi kuin Manhattanilla.

Valkorosvon paikallinen kirjeenvaihtaja, Kummeli-reportteri Mauno Ahosen nuorempi velipuoli Aimo Pläjäys kertoi taannoin, kuinka hän oli kinannut vuokraemännän kanssa pitkään ja hartaasti. Lopputulos oli, että vain puoli vuotta vuokraa piti maksaa etukäteen. Kun vuokranmaksun aika tuli, valkonaamaiselle siirtomaaisännälle tehtiin tiettäväksi, että muovikassillinen Kyateja ei kelpaa vuokraksi, vaan suoritus olisi maksettava dollareissa. Perkele. Ei muuta kuin Kyateja ulos automaatista luottokortilla ja kun niitä on nosteltu tarpeeksi, rahapaalin kanssa marssitaan rahanvaihtopisteelle ja sieltä tullaan ulos säällisen dollarinipun kanssa.

Aimo Pläjäyksen äärimmäisen yksityiskohtaista raporttia varsinaisesta maksutilanteesta ei voi sanatarkasti siteerata julkisessa kirjoituksessa, mutta Valkorosvon paikallinen kirjeenvaihtaja oli jossain määrin tuohtunut koko touhusta. Yleiskielelle siivottuna ja referoituna asia eteni kuta kuinkin näin:

”Vuokraemäntä, se läski ämmä, vahtasi silmät kiiluen dollaripinkkaa, katsoi joka setelin erikseen valoa vasten ja varmisti kulmasta puraisemalla että seteli oli aito. Joukossa oli muutama ryppyinen seteli ja niistä se saatanan kurppa valitti. Sille olisi pitänyt vielä erikseen silittää setelit. Sitten kun se sai laskettua rahat, sen poika teki saman homman uudelleen. Mihinkään ei voinut lähteä ennen kuin molemmat olivat laskeneet ja varmistaneet että rahat olivat oikein. Kun pääsin kotiin, pesukone hajosi. Sen korjaaminen kuulemma kuuluu vuokralaiselle.”

Ensi kerralla toiset jutut ja kuulumiset.

Flunssaisin terveisin,

Valkorosvo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti