2015-03-11

12. GLOBALISAATION ALKEMIAA ELI PÄRJÄÄMISEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ



Näin vaalien alla jokainen puolue julkaisee omia toivotaan toivotaan –listojaan pyrkien vakuuttamaan vaalikarjan oikeasta ehdokkaan valinnasta. Listoja on nyt lehdestä nähty ja tulevaisuus ei hyvältä näytä: seuraava hallitus, oli se kokoonpanoltaan millainen tahansa, jatkaa samalla epätoivoisten kasvu-uskomusten ryydittämällä polulla kuten nykyinenkin päiväkotilasten iltapäiväkerho.

Moni muistanee takavuosien Muumimamma-presidentin, joka ymppäsi lähes jokaiseen julkiseen lausuntoonsa hiukan hassulla aksentillaan sanan ”globalisaatio”. Oli asia mikä tahansa, globalisaatio oli ensin tulossa, kohta nurkan takana, sitten porstuassa kopistelemassa ja vihdoin se kävi taloksi. Valkorosvon muistin mukaan Muumimamman ja muutaman muun poliittisen toimijan mielestä oli sitä parempi, mitä lähempänä globalisaatio kulloinkin oli. No, nyt se on ollut täällä jo jonkin aikaa ja syönyt pöydässämme yhteistä ilta-ateriaa.



Tätä se Muumimamma & kumppanit meille kauppasi...

Vaan mitä se globalisaatio on? Kauniin idean mukaan globalisoituneessa maailmassa kaikki voivat kulkea miten haluavat, minne haluavat, koska haluavat ja tehdä suurin piirtein mitä haluavat. ”Kaikki” ei tässä yhteydessä viittaa pelkästään ihmisiin, vaan pääomat ja yritykset noudattavat aivan samoja lainalaisuuksia.


... ja tätä sieltä loppujen lopuksi tuli.

Lähes kaikki suomalaiset poliitikot ja vallanpitäjät ovat sortuneet sinisilmäiseen tyhmänylpeyteen kuvitellessaan, että Suomi olisi globalisaatiokehityksessä jollain tapaa voittavalla laidalla. Onpa asiasta tehty oikein tutkimuksiakin, joiden mukaan ”Suomi on hyötynyt globalisaatiosta eniten”. Ajatellaanpa hieman pidemmälle.

Otetaan vaikkapa 100 litraa mansikkamehua. Lisätään siihen ruokalusikallinen vahvaa sitruunamehua ja sekoitetaan huolellisesti. Miltä lopputulos maistuu? Mansikalta tietenkin. Globalisaatiossa on sama juttu: globaaleiden markkinoiden piirissä on miljardikaupalla ihmisiä. Miten kukaan täysipäinen voi kuvitella, että 5-miljoonainen kansakunta olisi millään tapaa sellaisessa asemassa, että se määräisi mitä on globaali kehitys?

EU:n myötä poistuneilla rajoilla on paljon suurempi merkitys kuin kukaan poliitikko haluaa myöntää. Rajojen poistuminen avasi, luonnollisesti, ihmisten vapaan liikkumisen. Samalla se mahdollisti pääomien ajatustakin nopeamman siirtymisen kulloinkin edullisimmalle markkinapaikalle. Kolmanneksi tämä EU:n myötä alkanut vapautumiskehitys siirtää työpaikkoja (siis yrityksiä) aina parhaimpaan ja edullisimpaan toimintaympäristöön. Jos tarkastelee vain näitä kolmea pääasiaa, jokainen on yksilön kannalta hyvä juttu, mutta mikään niistä ei ole yhdenkään kansakunnan kannalta hyväksi. Tässä on juurisyy Suomen taloussurkeuteen: Valkorosvo kehtaa väittää, että yksikään poliitikko ei ole tajunnut tätä eroa kansalaisen ja kansakunnan välilä. Asia on jollain tavalla tiedostettu joidenkin poliittikojen toimesta, mutta valitettavan moni on vain päättänyt kaivaa poteroaan puoli metriä syvemmäksi toivoen samalla, ettei täysosuma kajahda kohdalle.

Valkorosvo pitää itseään suhteellisen hyväsydämisenä ja empaattisena, mutta ehkä tässä blogimerkinnässä on aika kertoa, mikä on raadollinen totuus suomalaisesta poliittisesta keskustelusta yleensä ja talouspoliittisesta keskustelusta erityisesti. 

Globalisaatio tarkoittaa täydellisen avointa kilpailua ihmisistä (työvoima), työpaikoista (yritykset) ja rahasta (pääoma). Toisin sanoen, globalisaatio on sama kuin maailmanlaajuinen kapitalismi. Koska maailma on kohtuullisen suuri, ajan saatossa työvoima, yritykset ja pääoma sekoittuvat toisiinsa optimaalilla tavalla, ellei olisi yhtä pientä häiriötekijää. Se tunnetaan nimellä kasvun vaatimus. Kasvuvaatimusten vuoksi pääoma hakee aina parempaa tuottoa, yritykset aina halvempaa työvoimaa ja työvoima parempaa palkkaa. Mitä kovempi on kasvun vaatimus, sen enemmän liikettä syntyy. Kukaan kansanedustajan palkkaa nauttiva ei yksinkertaisesti uskalla sanoa tätä julkisesti. Se tietää suojatyöpaikan menetystä.


Lähde & (c): omamarsmansikka.sarjakuvablogit.com

Koska kaikilla kolmella taholla on pyrkimys maksimaalisen rajahintaan/rajahyötyyn, kilpailu kovenee koko ajan. Maailmassa on vain rajattu määrä sellaista erikoistunutta työtä, jonka tekemisestä kannattaa maksaa palkkoja, joihin suomalaiset ovat bruttosummina tottuneet. Koska muuallakin maailmassa on kouluja ja motivoituneita oppilaita, joilla on palava tarve päästä eteenpäin elämässään, ei tässä kilpajuoksussa pärjää keskiverto laiskanpulskea suomalainen, jonka oma-aloitteisuus on turrutettu poliittisella jargonilla hyvinvointiyhteiskunnasta. Kansalaisia tasapäistämällä ja tuloeroja pienentelemällä ei globaalissa kilpailussa pärjää. Kukaan kansanedustajan palkkaa nauttiva ei yksinkertaisesti uskalla sanoa tätäkään julkisesti. Se tietää suojatyöpaikan menetystä.


Kuvan (c): tekijän allekirjoitus kuvassa

Näitä faktoja vasten tarkastellen hallitukseen haluavien puolueiden leikkauslistat kuulostavat lähinnä säälittäviltä. Yhden euron korotus tupakka-askin hintaan ei tee sitä eikä tätä. Myöskään Borgin ja Vartiaisen 11.3.2015 lanseeraamassa raportissa saarnattu palkkamaltti ei kovin pikaisesti auta. Jos Suomi haluaa samalle viivalle globaalissa kilpailussa ja siinä myös pärjätä, säästölistojen sijaan pitäisi puhua 20%:n elintason laskusta. Se tarkoittaa, että ei pureta yksittäisiä lakeja ja säännelmiä, vaan otetaan tavoitteeksi poistaa vaalikaudella säädöskokoelman pituudesta tuollaiset puolitoista hyllymetriä noin aluksi.

Yksittäisen kansalaisen kannalta tämä kuulostaa kamalalta, mutta kun yksittäinen kansalainen ei ole sama kuin valtio/kansakunta. Menneinä lintukotovuosina (ja samalla uskoen epärealistisiin kasvulukuihin) Suomi on hinnoitellut itsensä yksinkertaisesti ulos markkinoilta. Suomalaisuus ei ole maailmalla sellainen lisäarvo, josta kuka tahansa olisi valmis maksamaan mitä tahansa. Globaalikapitalismin lait ovat paljon rajummat kuin Euroopan kokoisella leikkikentällä, eli EU:n sisämarkkinoilla. Seuraava turbulenssi tulee, kun vapaaseen kauppaan siirrytään sopimuksin USA:n kanssa. Kilpailu muuttuu astetta kovemmaksi joka suhteessa.


Lähde & (c): omamarsmansikka.sarjakuvablogit.com

Hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ovat yksittäisen kansalaisen kannalta kovin mukavia ja mukavuuteen on helppo tottua. Tottumuksesta tulee toinen luonto, ja kaikkea valtion tai jonkun muun kustantamaa aletaan pitää saavutettuna etuna. Tähän ajatusten ketjuun perustuu mm. ay-järjestöjen kohtuuton ja epädemokraattinen valta, kun valtio ja eduskunta ovat mukavuussyistä ulkoistaneet omaa päätäntävaltaansa työmarkkinoista vain jäsenistönsä etua valvoville järjestöille. Tämän vuoksi verot ja palkat niputetaan aina suomalaisessa päätöksenteossa yhteen, vaikkei niillä ole todellisuudessa mitään tekemistä keskenään. Veroja valtio kerää menojensa katteeksi ja palkat määräytyvät sen mukaan, mitä yritykset ovat valmiita maksamaan tai millä ihmiset suostuvat töihin.

Globalisaation yhteydessä Suomi on tehnyt kaupan, jota on mahdoton perua. Sen vastineeksi, että suomalaiset yritykset ja pääomat liikkuvat vapailla markkinoilla, Suomi joutuu sopeutumaan vapaiden markkinoiden ehtoihin. Kokoomus on puolueista tämän jollain tasolla osittain ymmärtänyt, muiden puolueiden suhteen ymmärrys on todella vähäinen. Perinteiset keinot, mm. devalvaatio, eivät ole käytössä eivätkä todellisuudessa edes auttaisi ratkaisemaan Suomen ongelmia.

Kuten Valkorosvo aiemmin totesi, on globalisaatiossa kolme päätekijää ollen työvoima, yritykset ja pääoma. Jokainen kansakunta, joka haluaa pärjätä globaalissa kilpailussa, joutuu rakentamaan yhteiskuntansa niin, että nuo kolme päätekijää suostuvat olemaan samassa paikassa yhtäaikaa.

Tällä hetkellä suomalainen yhteiskunta riistää työvoimaa järjettömällä verotuksella ja tappaa yrityksiä suunnattomalla byrokratialla ja kohtuuttomilla vaatimuksilla. Pääoman kannalta Suomi on kohtuullisen mukava paikka eräin edellytyksin, koska yhteiskunta on ainakin toistaiseksi rankattu turvalliseksi. Sen vuoksi pääoman tuotto-odotukset voivat olla matalammat kuin jossain muualla.


Lähde & (c): Pertti Jarla

Valkorosvo toivoo, että joku poliitikko osuisi sivuille ja lukisi tämän. Ja Valkorosvo toivoo edelleen, että samainen poliitikko alkaisi ymmärtää, mitä pitää tehdä, jotta Suomi joskus voisi maailmalla pärjätä.

Muutoin jätän jatkoajattelun aiheesta lukijoille, Valkorosvo kun ei ole poliitikko, vaan ihan tavallinen valkokaulustyöläinen, jolla on ollut elämänsä aikana tilaisuus seurata toimintaa vähän kaikenlaisissa yhteiskunnissa.

Vaaleja odotellen,

Valkorosvo

P.S.

Länsimaissa käytetään kehitysmaista sievistelevää nimeä "kehittyvät markkinat". Itse asiassa nämä ovat paljon pidemmällä globalisaatiossa kuin länsimaat. Työvoimaa on, ja olojen vakautuessa sekä työpaikat että pääomat sijoittuvat samalle alueelle. Eli käy juuri niin kuin Valkorosvo edellä kuvasi: tuotannontekijät kohtaavat optimaalisessa suhteessa. Kaikkia Aasian taloustiikereitä ei ole vielä nähty. Ja turha kuvitella, että jähmeät ja rämettyneet länsimaat pärjäisivät kansakuntina tässä talouskisassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti