2015-03-31

20. KOLMINAPAINEN MAAILMA

Suomalaisissa talouslehdissä asia kuitattiin pikku-uutisena, mutta Aasian suunnalla tämä on iso juttu kaikissa viestimissä. Mikäkö? No tietenkin AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank) eli Aasian alueen infrastruktuurihankkeisiin sijoittava investointipankki. Muutama blogipäivitys sitten Valkorosvo huomautti, että kaikkia Aasian alueen taloustiikereitä ei ole vielä nähty. Se on totta, ja tulevaisuus voi olla yllätyksiä täynnä.

Blogivieraat muistanevat, kuinka rämettyneessä suomalaisessa politiikassa vallitsi vuosikymmeniä merkillinen hegemonia. Oli kolme suurta puoluetta, joista kaksi vuorollaan istui hallituksessa ja yksi oppositiossa. Kekkosen aikaan oppositiojakkara oli aina varattu kokoomukselle. Sittemmin tilanne muuttui ja kokoomus pääsi osallistumaan vuorollaan hallitustyöhön. Yhtenä kauniina päivänä tilanne muuttui taas; kolmen suuren sijasta olikin neljä keskisuurta puoluetta. Tilanne aiheutti hämmennystä ja halvaannnutti suomalaisen poliittisen elämän käytännössä kokonaan.



Vähän samalla tavalla on käymässä nyt maailman tasolla. Oli aika, jolloin kaikkivaltias USA:n dollari hallitsi. Se oli kansainvälinen valuutta ja monessa maassa luvallinen tai luvaton kaksoisvaluutta. Öljykauppaa käydään edelleenkin lähes pelkästään dollareissa, vaikkei siihen olisi ehdotonta tarvetta. Amerikkalaiset ovat nauttineet valuuttansa kokonaisvaltaisesta kelpaamisesta ympäri maailmaa vuosikymmenet. Oklahoman punaniskalle on ollut helppoa lähteä reissuun, kun samat setelit kelpaavat, meni minne tahansa. Amerikan dollarin takeina ovat toimineet amerikkalaistuotteiden maailmanlaajuinen kauppa ja aikain saatossa syntynyt luottamus dollarin arvon suhteelliseen vakauteen.

Eurooppalaiset keksivät saman idean ja toteuttivat sen poliittisesti Euroopan Unionin yhteisvaluuttana, eurona. Yhtenä tarkoituksena oli tietenkin luoda vastapooli dollarille, kilpaileva maailmanvaluutta siis. Kuten tiedossa on, euro kamppailee uskottavuutensa kanssa, koska se on perustettu poliittisella päätöksellä, ei niinkään taloudellisiin faktoihin nojautuen. Sen vuoksi euron takuuna toimii Mario Draghin pärstä hänen hokiessaan kuinka ”euro on peruuttamaton”. Euron elossapysymiseksi ja kasvojensa säilyttämiseksi Euroopan poliittinen johto on ollut valmis tekemään maailmanmitassa ainutlaatuisia taloudellisia kokeiluja, joista saa päivittäin lukea talouslehdistä. Jenkeillä on varmaan ollut hauskaa seuratessaan eurooppalaisten toilailuja.

Aasiassa tunnetaan sekä euro että dollari. Näistä kahdesta dollari on ehkä hyväksytympi, mutta nykyisin eurot vaihtuvat yhtä sutjakkaasti paikalliseen valuuttaan. Niissä maissa, missä kaksoisvaluutta on käytössä (esimerkiksi Myanmar), valuuttahinnat ilmoitetaan aina dollareissa, ei euroissa. Se kertonee jotakin paikallisten odotusarvoista.

Kun dollari on vallinnut maailmaa ja euro on yrittänyt ottaa siitä pikku siivua itselleen, on monelta jäänyt huomaamatta, että kuin varkain on syntynyt myös kolmas maailmanvaluutta. Ei, se ei ole BitCoin, vaikka moni nörtti niin mielellään uskoisi. Tämä kolmas maailmanvaluutta on Kiinan raha, yuan. Tästä ilmiöstä on paljolti kiittäminen USA:ta. Aivan kuten Euroopassa, myös amerikkalaiset ovat eläneet reippaasti velaksi. Velaksi eläminen on täytynyt rahoittaa jotenkin ja suurelta osin se on rahoitettu Kiinan toimesta: Kiina on ostanut amerikkalaisia velkakirjoja suuren valuuttavarantonsa turvin. Syntyi Status Quo, jossa amerikkalaisilla oli rahaa ja käytössään kehittyviä maita kurittavat instrumentit ollen IMF (International Monetary Fund = Kansainvälinen valuuttarahasto) sekä maailmanpankki. Kiinalaiset pysyivät viisaasti hiljaa, vaurastuivat ja kasvattivat kansallisvarallisuuttaan sekä valuuttavarantoaan.

Tultiin nykyaikaan ja Kiina käynnisti toimet AIIB:n synnyttämiseksi. 31. maaliskuuta 2015 oli viimeinen päivä liiittyä remmiin, jos halusi AIIB:n perustajajäseneksi. Viime hetken pyrkyreitä oli muutama ja lopputulemana perustajajäseninä AIIB:ssa on 40 maata, Suomi mukaan luettuna. Kuinkas monta niitä EU:n jäsenmaita olikaan, ja kuinka moni niistä käyttää yhteisvaluuttaa?

Länsimaiden ja etenkin amerikkalaisten käsitys globalisaatiosta on melkoisen yksisilmäinen. Jos kaikki globalisaatioon liittyvät touhut voidaan mitata dollareissa ja IMF sekä maailmanpankki ovat jotenkin mukana, globalisaatio on hyvä asia. Niin hyvä asia, että sitä kannattaa tukea vaikka asevoimin. Jos jokin muu malli on käytössä, alkaa Atlantin takana pirunmoinen parku. Niin kävi tässäkin tapauksessa. USA käytti kaikki mahdolliset keinot estääkseen AIIB:n syntymisen. USA on huolissaan. Ja syystä.

Nimellisesti AIIB on investointipankki, jolla siis on ainakin aluksi 40 perustajamaata. Se operoi alueella, jossa asuu ehdottomasti suurin osa maailman väestöstä ja jossa on, ellei muualla niin pankkiholveissa, suurin osa maailman reaalisesta pääomasta. Koska projekti on Kiina-johtoinen ja Kiinan talous on järjettömän suuri ja vaikutusvaltainen, AIIB operoi pitkälti yuaneissa. Investointien myötä kiinalainen valuutta tulee hiljalleen rinnakkaisvaluutaksi monessa Aasian maassa vähintään tilivaluuttana. Koska AIIB:llä on varaa investoida enemmään kuin velkojensa kanssa painiskelevalla USA:lla, se tarkoittaa USA:n vaikutusvallan vähentymistä Aasian alueella ja vastaavasti Kiinan vaikutusvallan voimistumista. Tästä syystä USA on huolissaan; voiteludollareita ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi, jotta voisi kilpailla Kiinasta tulvivan valuuttavyöryn kanssa.

AIIB tulee jatkossa olemaan käytännössä Aasian alueen maailmanpankki sekä IMF. Myös tämä huolestuttaa amerikkalaisia. Sekä maailmanpankki että IMF ovat olleet ne työkalut, joiden avulla amerikkalaiset ovat päässeet käsiksi kehittyvien maiden luonnnonvaroihin ja hienovaraisesti ohjanneet kyseisten maiden sisäpolitiikkaa. AIIB:n todennäköinen strategia on katkoa nämä sidokset ja korvata ne AIIB:n vastaavilla. Se tarkoittaa amerikkalaisen ylivallan poistamista Aasian alueelta. Onko se hyvä? On ja ei, riippuu menettelytavoista.

Hyvää tässä tietenkin on se, että amerikkalaisten harrastama ”sivistynyt orjuuttaminen” valuutta- ja talousohjelmallisin keinoin tullee Aasian alueella tiensä päähän. Huonoa on tietenkin se, että kukaan ei tiedä muuttuko mikään, kun IMF vaihtuu AIIB:hen. Kyllä kiinalaisetkin osaavat puristaa mehut irti tarvittaessa. Vaikka AIIB on nimellisesti pankki, sen toimeliaisuus tuskin rajoittuu pelkästään rahavirtojen ohjailuun. Valkorosvo uskoo vahvasti, että mukana on jatkossa myös poliittinen aspekti: mikään ei ole sen helpompaa kuin tarjoilla rahatukkoa ja sanella samalla ehdot, millä toinen saa rahat käyttöönsä.

Kukaan ei tietenkään sano sitä ääneen, mutta AIIB on erittäin varman tuntuinen ensiaskel tiellä, joka johtaa Kiina-vetoiseen Aasian Unioniin: yhtenäiseen talousalueeseen, jossa on maailman suurin ja työteliäin väestöpotentiaali, oikeinpäin oleva väestöpyramidi ja lisäksi varsin itseriittoiset kasvavaa kysyntää tarjoilevat 1- 2 miljardin ihmisen sisämarkkinat.

Kun näin käy, on syntynyt kolminapainen maailma, jossa napoina ovat dollari, euro ja yuan. Jokainen voi miettiä itse tykönään, mikä näistä navoista tulee olemaan vahvin ja luomaan taloudellista turvallisuutta sekä hyvinvointia. Valkorosvolla on aiheesta oma käsityksensä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti